Chorwackie potrawy czyli na co uważać

Jedzenie w każdym kraju ma swoją konkretną specyfikę. Jedni rozkoszują się kuchnią chińską, inni wolą włoską, jeszcze inni z największą chęcią zajadają się przysmakami kuchni polskiej. Również Chorwaci mają swoje kulinarne upodobania. Kuchnia chorwacka wyróżnia się specyficznością. Ich narodowe dania zróżnicowane są od klimatu, w którym się znajdujemy. W północnej części Chorwacji dania są zbliżone do tych polskich – w ogóle cała Północ jest bardzo przybliżona do kultury polskiej. Wybrzeże kraju specjalizuje się w potrawach lekkich, których istotną cechą jest fakt, że bardzo wolno ulegają zepsuciu. W Chorwacji można odnotować także małą popularność wieprzowiny, w porównaniu z np. Polską. Mimo to, jej udział i tak jest coraz wyższy. Największą popularnością wśród pożywienia cieszy się za to baranina oraz ryby, które są obecnie oczywiście zwłaszcza na wybrzeżu. Właśnie w tym rejonie możemy spotkać dużą ilość szaszłyków, kotletów z baraniny oraz różnego rodzaju ryb w nadbrzeżnych restauracjach i barach. Nie każdemu może taka specyfika odpowiadać. Wśród owoców morza królują kalmary, które również mogą nie przypaść do gustu każdemu. Kuchnie nad morzem pracują najczęściej od godziny osiemnastej. Koneserom do gustu mogą przypaść jadalne raki, pełne szlachetnego mięsa, chociaż dość trudnego do wydłubania. Jak widać Chorwacja jest kulinarnym rajem dla fanów ryb, baraniny i owoców morza.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.