Trochę o kuchni

Jedziemy do Tunezji i zastanawiamy się, jakiej kuchni przyjdzie nam spróbować. Czy na pewno będzie ona odpowiadała naszym gustom? A może poszerzy nasze gusta, jeśli chodzi o smak i sposób przygotowywania potraw. Zastanówmy się zatem wspólnie – czego uda nam się spróbować w Tunezji? Jeżeli kiedykolwiek byliśmy wcześniej w kraju arabskim, środkowowschodnim czy śródziemnomorskim, to będzie to dla nas o wiele łatwiejsze do wyobrażenia. Dlaczego? Kuchnia tunezyjska łączy w sobie elementy z tych wszystkich krajów. Nie zabraknie tutaj przypraw – mieszkańcy tego kraju ogromną wagę przywiązują do tego, w jaki sposób doprawia się poszczególne potrawy. Nie ma zatem mowy o bezsmakowych daniach, takich, jakie są wedle polskiego podniebienia serwowane w Anglii. Co więcej, potrawy są niezwykle atrakcyjne nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również wizualnych! Absolutnie nie będziemy się nudzić przy stole; ba, będziemy zaskoczeni panującą na nim różnorodnością, a nasze oczy będą musiały przyzwyczaić się do wszystkich kolorów tęczy, jako, że Tunezyjczycy uwielbiają kolorowe jedzenie. Jeżeli przyjedziesz do Tunezji, musisz zapamiętać sobie nazwy kilku potraw, które koniecznie powinieneś spróbować. Takie potrawy to: tajin, kaftaji, assidat zgougou oraz pastę harrisa. Z tym, że ta ostatnia potrawa, pasta, przeznaczona jest tylko dla osób wytrzymałych – w smaku może być zbyt ostra dla zwolenników łagodnej kuchni.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.